Улогата на Microsoft Cloud Administrator е клучна, особено во управувањето, обезбедувањето и оптимизирањето на инфраструктурите базирани на cloud услугите на Microsoft. Имено, Microsoft Cloud Administrators ги надгледуваат и управуваат cloud инфраструктурите користејќи Microsoft Azure. Тие создаваат, конфигурираат и одржуваат cloud ресурси како што се виртуелни машини, простор за складирање, бази на податоци, мрежни компоненти и други услуги на Azure.

Microsoft Cloud Administrators се фокусираат на спроведување на силни безбедносни мерки во средини на Azure. Тие ги конфигурираат безбедносните политики, контролите на пристап, шифрирањето и стандардите за усогласеност за да обезбедат безбедност на податоците и усогласеност со регулативата. Постојано ги оптимизираат услугите на Azure за да обезбедат економичност и подобри перформанси. Тие ја анализираат искористеноста на ресурсите, виртуелните машини со вистинска големина, имплементираат автоматско скалирање и користат алатки за управување со трошоците за оптимизирање на трошењето и перформансите. Тие ги следат околините на Azure за перформанси, достапност и потенцијални проблеми користејќи Azure Monitor и други алатки за следење.

Администраторите ги решаваат проблемите и ги решаваат проблемите веднаш за да го одржат времето на работа на системот. Microsoft Cloud Administrators користат алатки за автоматизација како Azure Automation, PowerShell или Azure DevOps за обезбедување инфраструктура, управување со конфигурации и автоматизација на распоредување, прифаќајќи ги практиките на DevOps за ефикасни операции. Тие обезбедуваат средините на Azure да се придржуваат до стандардите за усогласеност со регулативата и најдобрите практики во индустријата и да спроведуваат ревизии за да одржуваат безбедна и усогласена cloud околина.

Предвиден број на слушатели на пакетот: 35

За да се биде Microsoft Cloud Admin, треба да се посетуваат обуките:

Име на курс Број на часови
AZ800 - Administering Windows Server Hybrid Core Infrastructure 32
АZ801 - Configuring Windows Server Hybrid Advanced Services 32
AZ-104: Microsoft Azure Administrator 32
Работа на реален проект 18
Планирање и развој на кариера 9
CertNexus Generative AI 8
Полагање на официјален испит AZ-104: Microsoft Azure Administrator

Работни позиции

Microsoft Cloud Администратор
Solutions Architect
Оператор со системи

Индустрии

ИТ компании | Банки | Телекоми | Големи производствени компании | Осигурителни компании