Улогата на веб-дизајнер останува една од најважните за компаниите, која се развива за да се прилагоди на новите технологии, очекувањата на корисниците и дизајнерските трендови. Имено, Веб-дизајнерите создаваат вебсајтови кои дејствуваат во насока на обезбедување оптимални искуства за пристапување од различни уреди, вклучително и десктоп компјутери, таблети и мобилни телефони. Тие се фокусираат на корисничкиот дизајн и визуелниот облик, давајќи приоритет на принципите на корисничкото искуство (UX) и корисничкиот интерфејс (UI) за подобрување на употребливоста и пристапноста.

Со еволуцијата на рамки за дизајн како Bootstrap, Material Design и CSS Grid, веб-дизајнерите ги користат овие рамки за да создадат визуелно привлечни и функционални вебсајтови со стандардизирани дизајнерски елементи, мрежи и одговорни распореди. Веб-дизајнерите инкорпорираат напредни UI елементи, анимации, микро-интеракции и интуитивна навигација за да создадат привлечни и интерактивни кориснички искуства кои ги воодушевуваат посетителите и го поттикнуваат ангажманот на корисниците.

Во согласност со стандардите за пристапност, веб-дизајнерите гарантираат дека веб страните се инклузивни, кои се грижат за корисници со специфични барања и потреби. Тие интегрираат функции како алтернативен текст за слики, навигација со тастатура и сооднос на контраст за да обезбедат усогласеност со упатствата за пристапност. Со оглед на зголемената употреба на мобилни уреди, веб-дизајнерите го прифаќаат пристапот на прво место на мобилните, давајќи им приоритет на дизајнот и функционалноста за помалите екрани, обезбедувајќи беспрекорно и оптимизирано искуство за мобилните корисници.

Предвиден број на слушатели на пакетот: 40

За да се стане Web Designer потребно е да се посетуваат модулите:

Име на курс Број на часови
HTML5&CSS 30
JavaScript 30
Figma 30
Adobe Illustrator CC 18
CertNexus Generative AI 8
Работа на реален проект 18
Планирање и развој на кариера 9
Полагање на официјален испит Adobe Certified Professional Illustrator

Работни позиции

Web Designer
UX/UI designer
Web Front End developer
SEO specialist
Back-end developer

Индустрии

ИТ компании | Маркетинг | Уметност | Фармација | Државен сектор